Skrevet af tilflytter Peter Lund, som blev gift med Mette Stigsen.
Jeg kom til Nr. Rind i 1958. min svigerfar Anders Christian Stigsen havde et lille husmandssted på 20 tdl. (Sundvej 92) 7 køer og 3 grisesøer + 1 hest, senere fik han en lille traktor. Han havde siddet i det gamle Ulbjerg-Lynderup sogneråd i ca. 25 år, han elskede at have med sådan noget at gøre, så han var tit til møder o.l., så måtte svigermor passe bedriften.
Han var så uheldig at falde ned fra ladet og knuse den ene hæl, det var derfor jeg kom hjem og skulle passe bedriften til han blev arbejdsdygtig igen. Det var noget af en omvæltning for mig, der var vant til store forhold på herregårdene, men det gik da. Siden kom jeg til at arbejde hos min svoger Gudmund Rasmussen, der var murermester, der var jeg i ca. 25 år. Niels Foldbjerg var også murermester, han havde kun sig selv, samtidig var han skorstensfejer og ”Skaffer ”med hvid jakke, i forsamlingshuset når der var fester, det var min svigerfar også en gang imellem.
Nr. Rind var en lille hyggelig by, hvor alle kom hinanden ved. Der var gang i det lille samfund. Her var skole, her var købmand, brugsen med benzintank, 2 brødudsalg, en elektriker med broderiforretning og endnu en benzintank, der var 3 murer- forretninger, og en tømrerforretning han blev kaldt ”hurtigkarl” han var hurtig til sit arbejde, men blev sjælden færdig.
Folk mødtes ved Brugsen og Købmanden, hvor man drøftede forskellige ting og udvekslede sladder, jo, det var hyggeligt.
Forsamlingshuset var det store samlingspunkt. Her blev holdt bal, møder, generalforsamlinger og familiefester. Alle med respekt for sig selv holdt store Fødselsdag, bryllupper, sølvbryllupper m.m. det var gerne store trivelige Ingeborg, der var kogekone og svingede med grydeskeen. Når Brugsen holdt den årlige generalforsamling var der fuldt hus for medlemmerne, for det var gratis, og blev ved til den lyse morgen.
Der kunne nævnes mange flere sjove og interessante personer, men vi må hellere holde her, det kan være at der kunne forsættes en anden gang. I dag er der ikke så mange personer man kan snakke om, som tidligere.
I rigtig gamle dage hørte mange af gårdene i Nr. Rind under Lynderupgård som fæstegårde.
Siden blev de selvstændige større eller mindre landbrug ca. 17 – 20 i selve Nr. Rind foruden dem der lå uden for, alle med respekt for sig selv havde en karl eller pige.
I dag er der ikke ét eneste landbrug, de er blevet til hobbylandbrug eller ejendomme uden jord til.
Udviklingen har udartet sig på den måde at 4 gårde er kommet ind under Lynderupgård, 13-17 ejendomme er blevet til ét storlandbrug og 4 ejendomme er blevet til én ejendom.
Det er noget af forklaringen på at der ikke er brug for så mange hænder i landbruget.
Skolerne blev lukket. Brugsen, Købmand og Brødudsalg stoppede på grund a f for lidt omsætning.
Derfor flyttede folk til de større byer og hvor de gamle og ældre medborgere blev her til det sidste, flytter de også til byerne hvor der er mere service. Dem der er tilbage, er Pensionister og folk der har arbejde andre steder. Det er måske derfor at folk ikke kommer så meget ved hinanden som før hen.
Men nu ser det ud til at udviklingen har vendt, på det seneste er der rigtig mange unge mennesker med børn der er flyttet til byen, det er rigtig dejligt.