Nr. Rind

ligger i et attraktivt fjordmiljø tæt på Hjarbæk Fjord. 

Nr. Rind er beliggende cirka 5 km fra Skals, 18 km fra Viborg og 24 km fra Skive.
Nr. Rind og Lynderup ligger i et attraktivt fjordmiljø tæt på Hjarbæk Fjord. I området er der en Put & Take ved Nørreris, hvor der er fiskemuligheder. Der findes en golfbane i Lynderup området og derudover er der i området en række fredede gravhøje, som der dog ikke er adgang til.

Lynderupgård er en herregård fra omkring år 1500, hvor der om sommeren afholdes koncerter. I området ligger derudover et traktormuseum. I selve Nr. Rind er det grønne anlæg og Rind Sø et attraktiv.

De ca. 250 indbyggere fordeles på omkring 80 husstande. Befolkningsudviklingen i området har i flere år ligget rimeligt stabilt. Bolig udbuddet i Nr. Rind består hovedsageligt af enfamiliehuse. Der ud over findes der 2 almennyttige boliger. Generelt er der få ledige huse i byen og ledige huse bliver ofte solgt relativt hurtigt.

Viborg Kommune har et areal ved Sundvej, ( lige før Sundvej 86 ) der er beregnet til 4-5 byggegrunde, de er dog ikke blevet byggemodnet endnu. Der findes også nogle private byggegrunde.

Historien starter dog hvor kroballet i sin tid sluttede...
Mange af de ældre Rindborgere kan nemlig tydeligt huske ”Kran Pæssen”, der havde brødudsalg for mange år siden.
Han skulle altid besøges, når de unge kom fra bal og var blevet sultne. Så var der ikke noget som ”Kran Pæssens” fedtede wienerbrød, ligesom synet af ham i lange underbukser, godt sur og søvndrukken også var en oplevelse i sig selv. ”Kran Pæssen” var i øvrigt en påpasselig mand – således holdt han sin 80 år fødselsdag, da han fyldte 79. Ikke fordi han havde regnet forkert – men mere fordi han ikke ville gå glip af den store fødselsdagsfest, hvis han skulle gå hen og dø inden…

SMUKKE LYNDERUPGÅRD
Således var ”Kran Pæssen” i sin tid omdrejningspunktet for store dele af ungdommen i Nr. Rind, nøjagtig ligesom den smukke Lynderupgård var – og fortsat er – omdrejningspunktet for landbruget i området.
Nr. Rind opstod i sin tid som en samling gårde, der for de flestes vedkommende var fæstegårde under Lynderupgård. I dag er der ikke en eneste gård, der driver landbrug i selve Nr. Rind. Landbrugene er nu samlet på 3 storlandbrug i oplandet – deriblandt Lynderupgård, der samtidig er et yndet udflugtsmål, simpelthen fordi den er Danmarks ældste og smukkeste bindingsværksherregård.

PRINSEBESØG OG HÆDER
At Lynderupgård er noget særligt, blev også understreget, da Hans Kongelige Højhed Prins Henrik den 7. september 2000 overrakte ”Europa Nostra Award” til Lynderupgårds ejere Kirsten og Ove Glerup. Prisen blev tildelt som en fortjent kulmination på et omfattende restaureringsarbejde, hvor der blev lagt vægt på at genskabe herregårdens bygningshistoriske og arkitektoniske værdier.
Lynderupgårds ældste bygning er Stenhuset, der kan dateres tilbage til 1300-tallet. Nordfløjen, opført i bindingsværk, er bygget kort tid efter, og den sidste del af vestfløjen er fra omkring år 1700.
Lynderupgård er en særlig historie i sig selv. Den er smuk – og skal ses. Det kunne man passende gøre til den klassiske herregårdskoncert, der hver sommer afholdes på gården.

NISSERNE HAR SIT EGET HUS
I tidernes løb har der med garanti huseret mange forskellige nisser på Lynderupgård. For nisserne har det nemlig rigtigt godt i Nr. Rind og omegn. Således er den en af de få landsbyer, hvor nisserne har deres helt eget hus; ”Nissehuset” på Kærbyvej. Her byder et væld af nisser i forskellige størrelser – sammen med Lissi og Preben Tønnensen i ”Dukkehuset” ved siden af - hele året på hygge, charme og atmosfære.

ET SMUKT MINDE OM EN SVÆR TID
Nisserne i ”Nissehuset” har i øvrigt den skønneste udsigt over anlægget med den smukke sø, der samtidig er et dejligt minde om byens styrke i en svær tid.
Mens det så allermest sort ud - under besættelsen - stiftede man Nr. Rind Borger og Håndværkerforening, der som noget af det første ændrede byens grusgrav og losseplads til det nuværende anlæg. Indvielsen fandt sted den 24. maj 1944.

”Jo, på sin egen beskedne og charmerende måde er Nr. Rind noget helt særligt…

Vidste du at…